Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Πρωθιερέα Ανδρέα Σάββα Αργυρίδη από τον Δρ. Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη


Πρωθιερεύς Ανδρέας Σάββα Αργυρίδης
Με πίστη στον Χριστό και στην Ελλάδα


Επιστημονικός Συνεργάτης
Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωθιερέας Ανδρέας Σ. Αργυρίδης γεννήθηκε στο Χωριό Προδρόμι της Πόλεως Χρυσοχούς Πάφου το 1927. Οι γονείς του ήταν πολύτεκνοι. Τελείωσε το Δημοτικό, αλλά τότε δεν υπήρχε Γυμνάσιο στην περιοχή. Το 1950 νυμφεύτηκε την αείμνηστη Ελπίδα Νικολάου-Αργυρίδη και ενεγράφη στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας», στην οποία μαθήτευσε δύο έτη. Το 1951 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και ανέλαβε υπηρεσία στον ναό Αγίου Δομετίου Λευκωσίας, ενώ το 1953 ως ιερέας στην Πόλη Χρυσοχούς. Ταυτοχρόνως κατέστη μαθητής της Γ΄ τάξεως του νεοϊδρυθέντος το 1949 Γυμνασίου της Πόλεως.
Είχε την τύχη να ζήσει –κατά την περίοδο των νεανικών του χρόνων– την εποποιία της ΕΟΚΑ (1955-1959), όταν ο Κυπριακός Ελληνισμός παλλόταν από το πάθος του για την Ελευθερία και την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη στήριξη του Πανελληνίου και των λαών, οι οποίοι στρέφονταν κατά της αποικιοκρατίας και ήταν προσηλωμένοι στις αρχές του ΟΗΕ. Η σύγκριση, βεβαίως, εκείνης της εποχής με τη δική μας είναι καταθλιπτική. Στις μέρες μας κυριαρχούν το χρήμα, η διαφθορά και η σύγχυση των αξιών, καθώς ταυτίζονται η ασυδοσία με την ελευθερία και ο εθνικισμός με τον πατριωτισμό!.. Τότε, όμως, αναρίθμητοι αγωνιστές –μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Φιλόλογος του γράφοντος και Λυκειάρχης Κωνσταντίνος Α. Γιαλλουρίδης– έσπευδαν να στελεχώσουν ανιδιοτελώς τις τάξεις της ΕΟΚΑ.
Ο πατήρ Ανδρέας Αργυρίδης αμέσως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πατρίδας. Έλαβε μέρος στην απελευθερωτική οργάνωση ως υπεύθυνος φρονηματισμού της νεολαίας. Στις 16 Φεβρουαρίου 1957 είχε συλληφθεί και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Πύλας και της Κοκκινοτριμιθιάς. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες μεριμνούσε για την καλλιέργεια του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος των συναγωνιστών του. Εκδιδόταν τότε και ένα περιοδικό με τίτλο: Πυρσό στο χέρι από την φωτιά του Μαραθώνα. Στις εθνικές εορτές ένα κυανόλευκο μπουρνούζι υψωνόταν σαν σημαία. Στην παράγκα κράτησής του –πέραν της καλλιέργειας του εθνικού φρονήματος των συναγωνιστών του– ήταν επικεφαλής του θρησκευτικού «Κύκλου Γραφής». Δεν δίστασε , μάλιστα, η Επιτροπή Κρατουμένων να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στις 25 Ιουλίου 1958 προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και άλλες προσωπικότητες. Αντίγραφό της εστάλη διά της μυστικής οδού και στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.
Γι’ αυτό, με απαντητικό έγγραφό του στις 18 Αυγούστου 1958 από την Αθήνα , ο Αρχιεπίσκοπος συγχαίρει τους κρατουμένους. Το απευθύνει στο όνομα
«Παπᾶ νδρέαν Σάββα»,διότι ήταν ο πρώτος υπογράφων και αυτό το επώνυμο είχε εκείνη την εποχή. 

Απολύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1959.
Εν συνεχεία μετέβη στην Ελλάδα. Σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία και Νομικά. Κατά το διάστημα των σπουδών του διετέλεσε Εφημέριος στον ναό της Οσίας Ξένης Νικαίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Α΄ Γυμνάσιο και στο Α΄ Λύκειο του Αιγάλεω, του οποίου κατέστη Διευθυντής. Υπήρξε μέλος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της περιοχής. 



Τότε , πρώτος Μητροπολίτης Νικαίας ήταν ο Γεώργιος Παυλίδης (1967-1990),
ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βέροια από Κωνσταντινουπολίτη πατέρα
το 1916.
Χειροτονήθηκε Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος το 1961 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον Γ΄ και το 1962 ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Τίμησε τον Πρωθιερέα με τις θέσεις του Αρχιερατικού Επιτρόπου στο Αιγάλεω και του Προϊσταμένου του εκεί Ιερού Ναού του Εσταυρωμένου. Του απένειμε στις 30 Ιουνίου 1979  «Τιμητικόν Δίπλωμα μετά χαλκοῦ μεταλλίου τῶν Ἁγίων Πατέρων τῶν συγκροτησάντων τάς ἐν Νικαίᾳ Α΄ καί Ζ΄ Οἰκουμενικάς Συνόδους εἰς ἔνδειξιν τιμῆς καί θερμῶν εὐχαριστιῶν διά τήν ποικίλην βοήθειαν τήν ὁποίαν προσέφερεν εἰς τό ἔργον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως». Διετέλεσε εφημέριος του Αγίου Σπυρίδωνα Αιγάλεω με Πρωτοψάλτη τον Κωνσταντινουπολίτη Δημοσθένη Παϊκόπουλο.

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1996. Έκτοτε υπηρετεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα πόλεως Χρυσοχούς.

Την 1η Απριλίου 2005 ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέδωσε στον πατέρα Ανδρέα Σ. Αργυρίδη «Τιμητικό Δίπλωμα για τη συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959».
Ενδεικτική βιβλιογραφία

Αργυρίδης Σ. Ανδρέας, Πρωθιερεύς. φημέριος Πόλεως Χρυσοχοῦς, «Ψάλατε τῷ Θεῷ ὑμῶν, ψάλατε». «Ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω», 2013. CD ήχου με εκκλησιαστικούς ύμνους και εθνικά τραγούδια των κρατητηρίων.
Ιακωβίδης Χρ. Ιωάννης, Η παρουσία των Κυπρίων στην Ελλάδα, Πρόλογος: Γεράσιμος Καραμπελιάς, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2012: Για τον πατέρα Ανδρέα Σ. Αργυρίδη βλ. σελ. 172-173.

Αχαρνές, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου