Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ολοκλήρωση Εβδομάδας Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, 19-25 / 03 / 2015


Προβολές Αναρτήσεως 
 Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015, η Πρώτη  Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού,  που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19-25 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις του  Οίκου Συναυλιών-Πολυχώρου Πολιτισμού «Meridian» με την ευκαιρία συμπλήρωσης, το 2015, από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) δέκα (10) χρόνων δράσης, άοκνης και πολυεπίπεδης προσπάθειας προβολής της Ελλάδας, σφαιρικής ανάδειξης του πολιτισμού της στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά και στις ρωσικές Περιφέρειες.

   Στόχο μας αποτέλεσε όσο το δυνατό σφαιρικότερα και πληρέστερα να προβάλουμε την Ελλάδα στο φιλελληνικό ρωσικό κοινό και στους ομογενείς μας, καθώς και να επισημάνουμε, για άλλη μία  φορά, και να αναδείξουμε κοινές σελίδες στην ιστορική πορεία των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν στενοί ιστορικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί δεσμοί.

  Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με βραδυά ελληνικής ποίησης από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτιμού (ΚΕΠ), επικφαλής του οποίου είναι ο Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Παναγόπουλος. 
Η θεατρική μας ομάδα, με έκφραση και συγκίνηση, μάς περιήγησε στην ελληνική ποίηση, από τα ακριτικά τραγούδια μέχρι τον Βαλαωρίτη, τον Κρυστάλλη, τον Παλαμά, το Σολωμό, ενώ τα αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» αποτέλεσαν τη λογική κορύφωση της βραδυάς, ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου της Ανεξαρτησίας, της Παλιγγενεσίας.  Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από πρόγραμμα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. (επικεφαλής η Τατιάνα Τσόρναγια), ενώ ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο και τις καρδιές μας πλημμυρισμένες από υπερηφάνεια και πληρότητα.  

   Η Εβδομάδα Πολιτισμού αποτελούνταν από πολυδιάστατες εκδηλώσεις, που είχαν ως στόχο την, όσο το δυνατό, ευρύτερη και σφαιρικότερη γνωριμία με την Ελάδα και τον πολιτισμό της, όπως:

 Διαλέξεις: Διάλεξη του Ντμίτριι Τρούμποτσκιν - Διδάκτωρα Ιστορίας της Τέχνης ,  Διευθυντή του Κρατικού Ινστιτούτου Τεχνών, Αναπληρωτή Καλλιτεχνκού Διευθυντή του Θεάτρου  «Βαχτάνγκοβ» με θέμα: «Η αρχαιότητα στο σύγχρονο θέατρο»
Διάλεξη του ιστορικού της Τέχνης Γιώργου Ηλιάδη «Η ποντιακή λύρα», η οποία προσήλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού, δια τούτο σκοπεύουμε από την ερχόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 να προβλέψουμε κύκλο διαλέξεων μηνιαίας τακτικότητας γα το εν λόγω θέμα.
 Η προγραμματισμένη διάλεξη του, εξαιτίας αδιαθεσίας θεατρολόγου, σκηνοθέτη Аλεξάντρ Σμολιακόβ με θέμα: «Αρχαία μοτίβα στο ρωσικό θέατρο του 20ού αιώνα», εξαιτίας αδιαθεσίας του λέκτορα, αντικαταστάθηκε από διάλεξη της διευθύντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση με θέμα «Κοινές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού και ρωσικού λαού».
Θεατρικά Δρώμενα: Ανοικτή για το κοινό πρόβα-αναλόγιο του έργου του θεατρολόγου, συγγραφέα και σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σμολιακόβ  «Πιστέψτε την Κασσάνδρα». Με τη συμμετοχή των ηθοποιών: Δώρα Γιαννίτση, Ντιάνα Μορόζ, Γιούρι Πονομαρένκο, Εβγκένιι Τρουποσκιάδης.
Θεατρική παράσταση «Ορέστης» του Γιάννη Ρίτσου από το θίασο “Studio-69”, καλλιτενικός διευθυντής ο σκηνοθέτης Γκεόργκιι Τσιρβίνσκι.
Κινηματογραφικές προβολές:  Προβολή της ταινίας «Η δίκη των δικαστών» , έτους 1974 του Έλληνα σηνοθέτη Πάνου Γλυκοφρύδη. Η δίκη των δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη για απείθεια, και η πανηγυρική τους αθώωση κατά τη διάρκεια της περιόδου της αντιβασιλείας στην Ελλάδα του Όθωνος. Μια πραγματική σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του Βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη  και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974-1975 και έκοψε 98.299 εισιτήρια. Ήρθε στη 2η θέση σε 47 ταινίες.
 Παρουσιάσεις:  Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου-ερευνητή Аλεξέι Νικούλιν «Ιστορική περιήγηση στους τόπους των ρωσικών εκστρατειών της περιόδου 18ου-19ου αι.». Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μία περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, το Ιόνιο την περίοδο των Εκστρατειών του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, των ρωσοτουρκικών πολέμων, της ίδρυσης της Ιονίου Πολιτείας (1770-1774, 1787-1792, 1805-1807, 1827, 1828-1829), όταν ο ελληνικός πληθυσμός από την ενδοχώρα και τα νησιά πολέμησε στο πλευρό του ρωσικού στρατεύματος και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κριμαία και στη Νεορωσία.
Η Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού ξεκίνησε με τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής  «Η Ελλάδα στις ρωσικές καρδιές», κατά την οποία οι ζωγράφοι-καλλιτέχνες Γιούλια Ρέζνικοβα, Αντρέι Κιργίζοβ, Τίνα Σαρς, Γιούρι Καπούστιν, Αλεξάντρ Αστριχίνσκι, Μαρία Κοπιλόβα, Έλενα Στουκάλινα, Πάβελ Τουζάνοβ και Γιούρι Ανδρεάδης «κατέθεσαν» στο κοινό την αγάπη τους για την Ελλάδα, έναν τόπο απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μοναδικής σε πλούτο και περιεχόμενο πολιτισικής κληρονομιάς, καθώς και με συναυλία από τον ελληνικής καταγωγής μουσικό, ταλαντούχο νεαρό πιανίστα Στανισλάβ Ζέμπο.
   Το πολιτιστικό δρώμενο εμπλουτίστηκε από έκθεση φωτογραφίας της καλλιτέχνιδος-φωτογράφου Όλγας Κουζνετσόβα με θεματική της παράστασή μας «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», καθώς και από έκθεση φωτογραφίας για την ελληνική παιδεία στο   Κλασσικό Ορθόδοξο Γυμνάσιο «Μητροπολίτης Πλάτωνας (κατά κόσμον “Levshin”)», που λειτουργεί υπό την αιγίδα και στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου της Μόσχας (Nikolo-Perervinskyi Monastir), master-classes ελληνικού χορού και καλλιτεχνικών, καθώς και από Εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας, της Εθνικής Παλιγγενεσίας , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου τ.έ.
   Εκτιμούμε ότι ανταποκριθήκαμε στον στόχο μας να μυηθούμε και να μυήσουμε τους φίλους μας, Έλληνες και Φιλέλληνες, ει δυνατό πολυποίκιλα, πολυπλευρότερα, σφαιρικότερα, στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου