Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ με τίτλο: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΩΠΗ – ΑΣΙΑ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (ISBN: 978-61881984-4-9)

https://www.youtube.com/watch?v=vYHkTsdDYHk

.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ 
«Το βιβλίο αυτό το έγραψα γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να το γράψω κατανοώντας όσα συνέβησαν και συμβαίνουν γύρω μας.
Σαν ένα μόνο παράδειγμα, το προσφυγικό πρόβλημα που ζούμε τώρα είναι άλλο ένα παράδειγμα που έχει αιτία το πετρέλαιο,την διέλευση του απο το Ιράκ και το Ιράν στην Μεσόγειο και όχι στον Περσικό Κόλπο, τις αυξανόμενες δυνητικά πετρελαιοπηγές της Συρίας όπου έχουν αγοράσει δικαιώματα ακόμη και οι Κινέζοι οι οποίοι έχουν τώρα και στρατιωτική παρουσία στην Μεσόγειο.
Οι τέσσερεις Ακυβέρνητες Πολιτείες πού είναι γύρω μας, Συρία, Ιράκ, Λιβανος, Υεμένη, μαζί με την Λιβύη ήδη απειλούν χείμαρρο δυστυχισμένων ανθρώπων, πολλούς από τους οποίους η Τουρκία μεταχειρίζεται γιά τους δικούς της σκοπούς.
Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, πιό σοβαρή καί επώδυνη ακόμη καί από την Οικονομική.
Ελπίζω ότι ο Θεός της Ελλάδας που πάντα τελικά την σώζει θα το κάνει και αυτή την φορά.
Θα πρέπει όμως να τον βοηθήσουμε καί εμείς ».
Δ. Β. Κόκκινος





Ο Γεώργιος Ε. Φραγκούδης παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου-Βασιλείου Κόκκινου με τίτλο: «Γεωπολιτική της ενέργειας στο Σύστημα Ευρώπη - Ασία - Μέση Ανατολή».

«Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Οι Εκδόσεις Λειμών και ο συγγραφέας κ. Δημ. Κόκκινος, σάς καλωσορίζουν στην αποψινή μας εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μας με τίτλο: «Γεωπολιτική της Ενέργειας στο σύστημα: Ευρώπη - Ασία - Μέση Ανατολή».
Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς κυρίους και σπουδαίους επιστήμονες που μάς έκαναν την τιμή να είναι εισηγητές (παρουσιαστές) του βιβλίου:
• Τον Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη.
• Τον Πρέσβυ και τέως Διευθυντή Διπλωματικής Ακαδημίας Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παντελή Καρκαμπάση.
• Τον Δημοσιογράφο κ. Φοίβο Καρζή.
• Τον Αντιπρόεδρο και εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που απόψε δυστυχώς για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι κοντά μας.
Για τον συγγραφέα του βιβλίου αξίζει να αναφέρω τα εξής. Ο κ. Δ. Κόκκινος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα αρκεί να διαβάσει κανείς το βιογραφικό του για να το διαπιστώσει.
 

 Δεν είμαι κατάλληλος να αναφερθώ στο περιεχόμενο του βιβλίου, για το οποίο θα μιλήσουν οι εξιδικευμένοι εισηγητές μας. Πάντως το πόνημά του αυτό το έγραψε μέσα από την μεγάλη του διαδρομή και εμπειρία στους υδρογονάνθρακες σε μία γλώσσα μεστή και κατανοητή. Νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη και ας μην είναι ειδικός στα θέματα αυτά, διότι είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που λέει αλήθειες που δεν έχουν ειπωθεί ξανά.
Επίσης, εκ μέρους των εκδόσεών μας ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Κόκκινο που μάς εμπιστεύθηκε την έκδοση του βιβλίου του καθώς και για την άψογη συνεργασία μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους παρευρέθηκαν απόψε μαζί μας και μάς τίμησαν με την παρουσία τους. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μία μικρή δεξίωση. Σας ευχαριστούμε πολύ.». (Γ. Φ., Αθήνα, 22/10/2015)



 Ομιλία του Παντελή Καρκαμπάση, Πρέσβυ και τέως Διευθυντή Διπλωματικής Ακαδημίας Υπουργείου Εξωτερικών

«Ο ορίζοντας θα σκοτεινιάζει για καιρό»!.. 


«Είναι η καταληκτική φράση της πιο πρόσφατης εβδομαδιαίας επισκόπησης και ανάλυσης των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας από τον κ. Δημητρίου-Βασιλείου Κόκκινου. Τα κείμενα αυτά του συγγραφέα έχουν στο μεταξύ ένα ιδιαίτερα πιστό κοινό μεταξύ των πολιτικών επιστημόνων και των υψηλοβάθμων διπλωματικών λειτουργών – τόσο Ελλήνων όσο και ξένων που υπηρετούν στη χώρα μας.

Ο συγγραφέας είναι κατ’ αυτά ένας αισιόδοξος ή ένας απαισιόδοξος παρατηρητής και αναλυτής των εξελίξεων; Επιθυμώ ακολούθως να καταδείξω ότι ο κ. Δημήτριος Κόκκινος ανήκει στη χορεία – την ολιγάριθμη, είναι αλήθεια – των κατ’ εξοχήν ρεαλιστών. Ενίοτε μέχρι κυνισμού. Χρησιμοτάτου για τα εθνικά μας λεγόμενα θέματα κυνισμού...
[Παρακαλώ, στο σημείο αυτό, να μου επιτραπεί – με πάσα ταπεινότητα αλλά και στη βάση της συσσωρευμένης εμπειρίας τριανταπέντε και πλέον ετών διπλωματικής διαδρομής σε σημαντικά (και όχι σπάνια κρίσιμα) για τη χώρα μας σημεία του πλανήτη – η ακόλουθη παρέκβαση:
Είναι κάμποσος καιρός που γινόμαστε μάρτυρες της πανταχόθεν πληθωριστικής χρήσης του όρου «πατριωτικός» και συνακόλουθα της ad nauseam επίκλησης του πατριωτισμού στην εξωτερική μας πολιτική.
Και βέβαια η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας είναι και πρέπει να είναι πατριωτική. Αυτονόητο αυτό ως βάση κάθε πολιτικής, αν αυτή θέλει να υπηρετεί ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!
Αποτελεί δε ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ την «λυδία λίθο» της εξωτερικής πολιτικής, ως κατηγορία καθ’ εαυτήν και μέγεθος ουσιαστικά μετρήσιμο. Στα καθ’ ημάς, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε εκείνος που ρητά είχε αναγάγει ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ στην πρώτη αρχή τής πέραν πάσης αμφιβολίας πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής του...]

Σε αρκετά πρώιμη φάση της θητείας μου είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον κ. Δημήτριος Κόκκινο. Η στενή συνεργασία μας σε καιρούς και χώρους όχι εύκολους οδήγησε σε μια γνωριμία και μία φιλία που ήδη μετράει το τέταρτο του αιώνος. Εικοσιπενταετία προκλήσεων για την Ελλάδα, με την κατάρρευση του αποκληθέντος «υπαρκτού σοσιαλισμού» να ανατρέπει καθεστηκυίες καταστάσεις και συμμαχίες πολλών δεκαετιών. Ο ταχύς, άμεσος εν πολλοίς, επανακαθορισμός προτεραιοτήτων και στρατηγικών γέννησε την ανάγκη νέων ευρείας κλίμακος δράσεων «στο πεδίο», όπως συνήθως λέγεται. Ένα πεδίο συχνότατα ναρκοθετημένο, που πολλές φορές χρειάστηκε να περπατήσουμε. Με επιτυχία ή, τουλάχιστον, χωρίς μείζονες απώλειες. Και σ’ αυτό η συμβολή του κ. Δημητρίου Κόκκινου υπήρξε ζωτική. Και για τον ομιλούντα πολύτιμο μάθημα εφηρμοσμένης εξωτερικής πολιτικής...
Είχα την τιμή και την χαρά, στη διάρκεια του τελευταίου έτους, που διήυθυνα τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, να συμπεριλάβω τον κ. Δημήτριο Κόκκινο (όπως και τον προλαλήσαντα, αγαπητό μου καθηγητή κ. Μάζη) μεταξύ των διδασκόντων υποψηφίους διπλωματικούς υπαλλήλους αλλά και επισκεπτόμενους τη χώρα μας ερευνητές αλλοδαπών δεξαμενών σκέψεως, μαζί με σειρά όλη εκλεκτών ακαδημαϊκών διδασκάλων και υψηλοβάθμων συναδέλφων.
Οι παραδόσεις του συγγραφέως έλαβαν χώρα στα τέλη του περασμένου και τις αρχές του τρέχοντος έτους – χρόνο κατά τον οποίο το σήμερα παρουσιαζόμενο έργο ελάμβανε την τελική του μορφή. Υπήρξαμε έτσι μάρτυρες μιας κυοφορίας, τον καρπό, της οποίας κρατούμε σήμερα στα χέρια μας.
Πρόκειται για το απόσταγμα πείρας μοναδικά ευρείας – όσο και τα ενδιαφέροντα και οι τομείς ενασχόλησης του κ. Δημητρίου Κόκκινου, πάντα από θέσεις αυξημένης ευθύνης και αποφασιστικής αρμοδιότητας. Περιλαμβάνει πληρέστατη καταγραφή των εξελίξεων και των μεταβολών στον κρίσιμο χώρο της ενέργειας στη διάρκεια των τελευταίων εκατόν είκοσι περίπου ετών. Είναι δε γνωστό πώς και πόσο οι εξελίξεις αυτές διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις σχέσεις των κρατών.
Το πανόραμα του τελευταίου και του τρέχοντος αιώνος που μάς παρουσιάζει αναδεικνύει ιστορικά γεγονότα υπό το λιγότερο γνωστό φως των ενεργειακών αναγκών και ανταγωνισμών. Και εδώ οι περιλαμβανόμενες εκτιμήσεις και ενίοτε προγνώσεις βλέπουμε να επαληθεύονται σταδιακά μέχρι κεραίας.
Το έργο είναι γνήσιο τέκνο του συγγραφέως: ευρύ τη σύλληψη, ανοιχτό στο καινούργιο, μαρτυρά τη στέρεη κατοχή του γνωστικού αντικειμένου. Ο πάντοτε περίεργος και διεισδυτικός ερευνητής αναδεικνύεται σε συγγραφέα τόσο γοητευτικό όσο είναι και δάσκαλος και συζητητής.
Στον αναγνώστη διεγείρει την ανησυχία για τα επικείμενα, τη δίψα για περαιτέρω έρευνα, την ανάγκη να συνεχίσει το διάβασμα, να αναζητήσει το την υποκρυπτόμενη αιτιολόγηση φράσεων όπως : «Όταν οι Ευρωπαίοι θα διαβουλευτούν με τους Τούρκους διαπραγματευτές θα νοσταλγήσουν τους Ρώσους» (σ. 143). Απολαυστικό – όσο και πικρά αληθές...
Σας καλώ λοιπόν να μετάσχετε της απόλαυσης αυτής – που μόνο ένα αληθινό έργο προσφέρει. Κλείνοντας σε τόνο προσωπικό θέλω να μνημονεύσω ένα στίχο του Μιχάλη Κατσαρού, από το πολύσημο ποίημά του με τίτλο «Θα σας περιμένω». Με παρέπεμψε σ’ αυτόν η φράση του κ. Δημητρίου Κόκκινου που ανέφερα στην αρχή της παρέμβασής μου: «Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία»!.. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.» (Π. Κ., Αθήνα, 22/10/2015)



 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου