Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΔΟΝΑΣ: VITAMELIA, ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 16η Οκτωβρίου (Βίντεο 17/6/2014)


https://www.youtube.com/watch?v=mnvNgS5k3t8

 
Γράφει και επιμελείται η: 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΡΚΑ
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών
και Διεθνών Σχέσεων






Στις 17 Οκτωβρίου 2014 το επιστημονικό Σωματείο με τίτλο: Εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννησις» ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παρευρέθηκε δια της νομίμου εκπροσώπου του κ. Σοφίας Φραγκούδη-Βογιατζή, στην ομιλία του κ. Ευθυμίου Σδόνα, Αθλητιάτρου, Ρευματολόγου, ο οποίος συνεργάζεται με την Vitamelia ως επιστημονικός Σύμβουλος. Η ομιλία του είχε θέμα την «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής». Η ομιλία βιντεοσκοπήθηκε στα γραφεία της Vitamelia που βρίσκονται στο Περιστέρι και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στο κανάλι της «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ».

   Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής καθιερώθηκε στο ημερολόγιό μας την 16η Οκτωβρίου για να ενημερωνόμαστε όλοι για τις θρεπτικές διατροφικές αξίες, που κρύβει κάθε τροφή για τον οργανισμό μας. Όταν την προσλαμβάνουμε σε σωστές ποσότητες μάς προσφέρει  καλή υγεία και σε συνδυασμό με την καθημερινή σωματική άσκηση, επιτυγχάνουμε την διατήρηση του σωματικού μας βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα.
http://www.bookcrossing.com/journal/12866809   Απαντώντας στο κουίζ αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να  αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε την τροφή μας και ότι πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα το καθημερινό μας διατροφολόγιο. Το κουίζ περιέχει 12 ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αν είμαστε της υγιεινής διατροφής ή αν πρέπει να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Οι  Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την ελληνική γεωργική καλλιέργεια και τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, έχουν συσπειρωθεί σε μία κοινή προσπάθεια και με τις εκδόσεις, τις εκδηλώσεις και τα βίντεό τους συντελούν τα μέγιστα εις την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας. Μπορείτε να βρείτε πολλές χρήσιμες και αξιόλογες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Κοινότητας  «Πελίτι», η οποία συμβάλλει τα μέγιστα για μία αρμονική συνύπαρξη.


   Σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο  Χριστίνα Μιχαλαρέα η Υγεινή Διατροφή είναι θέμα συνήθειας!

«Η καλή διατροφή είναι σημαντική για μία καλή υγεία. Μία υγιεινή διατροφή, ποικιλόμορφη, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους, να προωθήσει την γενική μακροζωία και να μειώσει το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα, καρκίνο, διαβήτη και οστεοπόρωση.
Η βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι το ψωμί, ρύζι, μακαρόνια και άλλα δημητριακά, επίσης είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και χρησιμοποιεί ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο το ελαιόλαδο. Πιο σπάνια (εβδομαδιαία) προτείνει την κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, πατάτας, όσπριων, γλυκών και ξηρών καρπών. Μηνιαία προτείνει την κατανάλωση κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Μία υγιεινή δίαιτα συμπεριλαμβάνει επαρκείς ποσότητες φαγητών που περιλαμβάνουν πρωτεΐνη 15%, λίπος 35% και υδατάνθρακες 50%.
Καμιά τροφή μεμονωμένα δεν μπορεί να παρέχει τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μία μεγάλη ποικιλία φαγητών για να πάρουμε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που είναι σημαντικά για την υγεία μας.
»
---------------
Βλέπε περισσότερα: εδώ

--------------------------
   Από την σελίδα σαν σήμερα ενημερωνόμαστε για τα ποσοστά της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών, την καταπολέμηση του υποσιτισμού στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και την διασφάλιση καθεστώτος επισιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

«Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

https://www.sansimera.gr/worldays/63

        Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς κατά την Greenpeace

  • Περισσότεροι από 850 εκατομμύρια. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
  • 2 δις. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
  • 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
  • Μεταξύ 1967-1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.
  • Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
  • Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
  • Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
  • Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
  • Στην Ρωσία και στην Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
  • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δις. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε Αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
  • 5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
  • Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
  • 6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση με ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
  • 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.»
           Πηγή κειμένων: σαν σήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου